Welkom op

Rolstoeltennis hoepel

Snellere aandrijving van sportrolstoelen door innovatieve hoepel

Snellere aandrijving van sportrolstoelen door innovatieve hoepel

Pushing to Tokyo: hand rim innovation in wheelchair tennis

Bij rolstoeltennis is het aandrijven van de rolstoel verschillend voor beide handen aangezien de atleet een racket in één van de handen heeft. Er zijn verschillen gevonden in de aandrijftechniek (o.a. kracht en timing) tussen het aandrijven van een rolstoel met en zonder racket. Zo treedt er vermogensverlies op bij het koppelen van de hand met racket aan de hoepel en om dat te compenseren ontstaan er hogere piekkrachten tijdens de duwfase. Deze verhoogde piekkrachten zouden op termijn kunnen leiden tot een blessure. Daarnaast is het te verwachten dat optimalisatie van de koppeling van de hand met racket aan de hoepel zal leiden tot een prestatieverbetering van de atleet.

Binnen het succesvol verlopen Sportinnovator project “Het effectiever aandrijven van de sportrolstoel in het rolstoeltennis” zijn vanuit diverse conceptideeën twee unieke prototypes ontwikkeld en getest. Bij het eerste prototype is de interface tussen de hand, racket en de hoepel geoptimaliseerd. Het tweede prototype is een spin-off van het eerste prototype en is ontwikkeld voor het effectiever aandrijven van de niet-racketkant.

De prototypen kenmerken zich door een veranderde vorm ten opzichte van de huidige hoepels welke in veel rolstoelsporten worden gebruikt. Voor de racketkant is er een vlakke en bredere ondersteuning van het racket welke de koppeling tussen de hand, het racket en de hoepel optimaliseert. Voor de niet-racketkant is er een aangepaste, grotere vorm waardoor er een groter contactoppervlak ontstaat om aan te drijven. Dit contactoppervlak ondersteunt de natuurlijke contouren van de hand.

Waar in het voorgaande project de focus lag op het omzetten van een idee naar een prototype is het doel van dit project de optimalisatie van beide prototypen en de uiteindelijke vermarkting van de producten. Met een nieuwe partner zal er eerst een materiaal- en textuuronderzoek gedaan worden. Vervolgens wordt gewerkt aan de optimalisatie van de definitieve ontwerpen. De uiteindelijke producten worden getest door (sub)top rolstoeltennissers in een gecontroleerde testomgeving met een rolstoelergometer (de Lode ergometer waarop de tennisser in de eigen sportrolstoel kan worden getest) en op de tennisbaan middels de ontwikkelde Wheelchair Sport Performance Monitor (WSPM) (ontwikkeld in het RAAK-pro project “de perfecte rolstoel” en het Sport Innovator project WSPM).

Sportinnovatorprijs 2016 : https://www.youtube.com/watch?v=8OE28UpaWjU

Sportinnovatorprijs 2017: https://www.youtube.com/watch?v=8OE28UpaWjU